O jídle

04.06.2022 16:21

Harmonická strava

jak ji popisuje MUDr. Frej (www.dr.frej.cz). Výstižné, stručné a zahrnující vše potřebné. Doporučuji k přečtení. Harmonická strava.doc (36 kB)
12.12.2012 14:00

Zdravé a škodlivé sladkosti

S nadcházejícími vánočními svátky bude převažovat sladká chuť zejména při pečení a pojídání cukroví. Zda je cukr skutečně "bílý jed" a jaký je jeho význam ve výživě je výborně popsáno v kapitole Zdravé a škodlivé sladkosti v knize prof. Anny Strunecké Doba jedová 2. Zatím se mi nepodařilo...
08.10.2012 12:09

Oleje, tuky margaríny

aneb čím zdravě mastit. Oleje, tuky, margaríny.doc (1,1 MB)  
03.05.2012 12:47

Jak se vyznat v tucích

Vypracovala jsem pro vás tabulku o tucích. Tuky.doc (26624)
18.04.2012 10:48

Co tedy jíst?

Celozrnné obiloviny Nehlazená (natural) rýže, jáhly(loupané proso), pšenice, pšenice špalda, kus-kus (granulky z pšeničné mouky),  bulgur, ječmen(nejznámější forma ječmene jsou kroupy), oves (nejčastěji ovesné vločky), žito, kukuřice (kromě celé vařené a sterilované i kukuřičná...
11.04.2012 11:45

Kyselinotvornost a zásadovost potravin

ACIDOBÁZICKÁ ROVNOVÁHA (Červený, Červená Vegetariánská kuchařka) Jednou z podmínek zachování životaschopnosti lidského těla je udržování určité acidobazické (kyselino-zásadité) rovnováhy. Krev by měla být lehce zásaditá, to znamená, že pH krve by se mělo pohybovat mezi 7,32-7,42, což se...
04.04.2012 12:50

Hodnota potravin z hlediska úrovně jejich záření (radiace)

Jedná se o přirozené záření potravin. Jeho existenci část vědců uznává a část ji popírá. Je užitečné o její existenci vědět, zvláště pro nás, kteří se věnujeme józe a víme, že životodárnou energii (pránu) získáváme z prostředí a všeho, co nás obklopuje, také dechem, pohybem a tím, co přijímáme...
28.03.2012 10:33

Stavební kameny našeho těla - cukry, tuky, bílkoviny

Z knihy Radost z jídla Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán. Všechny výzkumy a knihy zabývající se složením stravy se jednoznačně shodují na tom, že naše tělo potřebuje energii a stavební kameny – cukry, tuky, bílkoviny a také minerály, vitaminy, enzymy a vlákninu. Jejich množství a...
01.06.2011 13:03

Jídlo jako prevence stáří

Se vzrůstajícím věkem častěji přemýšlíme, jak oddálit a zpomalit stárnutí. Vedle péče o tělesný zevnějšek je důležité pečovat o vnitřní krásu. Zvýšenou péči bychom měli věnovat tomu uvnitř. Jedinou šancí, jak si udržet kousek mládí, je zabývat se svým tělem celkově. Prevence stárnutí vyžaduje...

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode