Skrytý svět fascií

22.10.2019 16:44

Fascie si můžeme představit jako souvislou, extrémně přizpůsobivou pojivovou tkáň, která dává našemu tělu určitou formu a tvar. Reaguje na opakující se pohybovou zátěž tím, že mění svou délku, sílu a kluznost. Dříve byly fascie považovány pouze za obalové orgány. V posledních letech jsou podrobovány vědeckému zkoumání a staly se středem pozornosti sportovních trenérů, odborníkům zabývajících se pohybem a lékařů.

Síť fascií je rozprostřená po celém těle. Obaluje a spojuje všechny tělesné systémy, svaly, kosti, klouby, vazy, je mezi kůží a svalovinou, v očích, mozku. Jsou na ní zavěšeny kosti. Kosti plují uvnitř pojivové tkáně. Tato tkáň tvoří 20 procent hmotnosti těla. Mazivem je kyselina hyaluronová, ta váže vodu a zajišťuje pohyblivost.

Za bolestmi zad stojí deformovaná fascie nebo její zranění nebo přetížení fascií bederní oblasti. Další příčinou je nedostatek pohybu. Při nedostatku pohybu vzniká nadměrná produkce kolagenu a ten fascie deformuje. V místech, kde naše fasciální síť není dostatečně stimulovaná, má tendenci lepit se a srůstat, ztrácí pružnost i odolnost. Stejně tak při jednostranné zátěži ztrácí kolagenová vlakna svoji elasticitu. Již nezajišťují klouzání svalové tkáně po sobě.

Fascie ovlivňuje psychický stres. Látky produkované emočním stresem se vylučují co fascionální tkáně. U lidí, kteří jsou vystaveni vyššímu stresu, dochází často k poškození tkáně.

Dobrá zpráva je, že lze fascie „trénovat“! Mají rády klouzavé pohyby, protahování všemi možnými směry a způsoby, vrtění. Jemné pohyby jsou účinnější než prudké a násilné. Jsme klouzavé bytosti – svaly kloužou po sobě. Jakkoli se pohnu, kloužou po sobě svaly, klouby jsou kostky ledu, které se topí, tají. Hýbejme se tekutě, pohyby v kruhu, vlnění. Potřebujeme povolit tkaniva, být v napětí tak akorát.

Existují pomůcky pro tréning fascií. Masážní míčky, pěnové válce, sandbell (placatý vak naplněný pískem). Doporučené jsou poskoky všeho druhu. Výborný je tanec, při kterém dochází k vlnění těla. Víme, že věkem naše tělo vysychá. A přitom obsah vody je důležitý, protože voda odstraní zánětlivé látky. Manuální masáž vytlačí z fascií vodu a ty se pak znovu naplní vodou více než před masáží. Obnova slepených fascií trvá až 1 rok. Kdo ovládne techniky fasciálního tréninku, dovede udržet své tělo v kondici a předcházet zraněním. I když máme špatnou páteř, dobré a pružné fascie ji udrží vzpřímenou.

Velmi dobře je popsáno na videu ČT2 Skrytý svět fascií https://www.youtube.com/watch?v=gmKwuzjuxLw

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode