Sankalpa - síla autosugesce

02.01.2019 19:58

Pro využití potenciálu našeho těla a intelektu jóga využívá tyto nástroje: pohyb, výživu, dech, umění se uvolnit. To všechno nám usnadní naučit se pracovat s myšlenkami. Myšlenkami řídíme svůj život – tedy svůj osud. Denně nám proběhne hlavou až 60 tisíc myšlenek. Na co myslíme, o co se strachujeme, to se často splní. Stresy a problémy jsou způsobeny činností podvědomí, tím co si pouštíme do hlavy. Zkuste si několikrát opakovat znepokojivé a úzkostné věty. A okamžitě znervózníte a pocítíte chvění kolem žaludku. Naopak budete-li pronášet mírná, uklidňující slova, vaše duše bude reagovat klidně. Velmi silně působí slova Mír a Klid.

Nečekejme na krizi nebo naléhavou situaci a učme se s myslí pracovat.  Jedním z prostředků je autosugesce, kdy autor i objekt působení je tentýž člověk. Jedná se o představu navozenou vnitřním zrakem. Představte si, že máte po prkně přejít přes hlubokou jámu. Když si vsugerujete, že prkno vlastně leží na zemi, není to nijak těžké.

Jógová technika autosugesce je sankalpa. Provádí se koncentrací na kladnou představu toho, čeho chci dosáhnout. Sankalpa má dvě složky. Vizuální představu a slovní formulaci. Sankalpa funguje, když se cítíme dobře, nejlépe při probuzení nebo při usínání. Provádí se po postupném uvolnění těla a zklidnění mysli například při představě vln na hladině jezera, které se postupně zklidňují, až je hladina úplně klidná. Nebo představa nejkrásnějších a nejklidnějších scén. Vizualizujeme si výsledek našeho cíle, jakoby už existoval. Pak několikrát vyslovíme svou větu. Námi formulovaná věta je pozitivní, jednoduchá, jasná a přímočará. Třeba obecně doporučovaná: „Každým dnem se mi ve všech ohledech daří lépe a lépe“. Čím častěji sankalpu prováníme, tím se účinek dostaví rychleji. A taky je dobré něco pro náš cíl udělat .

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode