Přestane mě bolet koleno, když budu cvičit jógu?

14.06.2017 10:40

Takové a podobné otázky dostávám od lidí, kteří zvažují, zda docházet na naše cvičení. Já jim odpovídám „Nevím“. A taky jim říkám: „Není to příliš málo chtít po józe, aby mě přestalo bolet koleno nebo v kříži?“ Jóga není způsob rychlého řešení našich neduhů. To nám mohou slíbit farmaceutické firmy a chirurgové.

Jóga je cesta kultivace těla a mysli. Být lepší člověk je smyslem jógy. Je nutné pochopit, že mám ovládnout tělo a mysl. Pak už můžu naplňovat další smysl svého života. Je třeba být menší sobci a menší lenoši. Začít žít vznešeně. Zkoušet na sobě pracovat a umět se poučit z chyb. Jít za lidmi s vizí.

 

Tělo kultivujeme, když ho dobře živíme. Ne mnoho potravy, ale kvalitní s ohledem i na mysl. Přírodní věci jsou harmonické. Tělo čistíme, pravidelně cvičíme, učíme se dýchat, relaxovat.

Pro kultivaci mysli je důležité si uvědomit, že já nejsem mysl. Co chce mysl, většinou není to, co potřebuji. My neharmoničtí lidé vždycky toužíme ještě víc po tom, čeho máme příliš. Tlustí chtějí hutné jídlo, neurotičtí kávu, cukr. Ale na druhou stranu, hodně lásky ve mě, vyvolá kolem mě také hodně lásky. Svět je neutrální, to mysl z něho udělá špatný nebo dobrý svět. Kultivované ego vidí dobré. Nekultivované ego vytváří trápení. Staré pocity viny a také obviňování zahoďte, strčte do duchovního mrazáku, zabývejte se přítomností. Cesta jógy je přítomnost. Ovládnutí relaxace, pak ovládání meditačních technik. Meditace pak nastane, ta se netrénuje.

Ovládnuté tělo snáz nalezne hloubku mysli. Mysl nás přestane zaplavovat svými výplody, dá nám pokoj a my uvidíme božství své osoby. Musím mít hluboký vztah sám k sobě, pak teprve jsem schopen pochopit jiné lidi.

Všechny předchozí rady nejsou moje. Pocházejí od muže jménem Yogi Sat Nath. Jen vám je tlumočím v malé stručné kostičce. Tento jogín nás učil jógovému způsobu života tento víkend na Morávce. Tělem i osobností vyzařoval, že jógu žije. Tak, jak ho to naučil jeho guru v Indii podle učení vycházejícího z tradiční jógy. Více se o něm dočtete na stránkách ašrámu, který založil v Dolní Čermné.

www.yogashrama.cz/?q=node/1

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode