Přání radostných Vánoc

21.12.2016 14:44

Dnes v 11:44 nastal slunovrat. Dny se začnou prodlužovat, blíží se Vánoce. Je to čas očekávání, čas jako stvořený pro zrození nového života. Ježíšek se v jinou dobu ani narodit nemohl. Rok se pomalu uzavírá a připomíná nám, že se zase zopakovala zima, jaro, léto, podzim. Že vše ve vesmíru se děje v cyklech, všechno kolem nás se opakuje, obrozuje a nikdy nezaniká. I my jsme přišli na tento svět, abychom se jednoho dne vrátili tam, odkud jsme přišli. Zrodili jsme se jako lidé. Je to velké bohatství, kterým jsme byli obdařeni. Je to jedna z věcí, za které máme být vděčni. Stále je být za co vděčni. Jak je krásné chystat Vánoce pro své blízké. Kolik věcí jsme mohli koupit a připravit! A za to vše bychom měli být vděčni, být vděčni za Vánoce prožité v teple a sytosti. 

K pochopení života jako cyklu a především k neustálému prožívání toho, že vše roste a upadá a tak stále dokola, je jóga dobrý pomocník, její filozofie a nástroje nás učí žít soucitněji ke svým bližním i k přírodě, pohlížet na život jako na stále se rozvíjející a znovu obnovovaný. Na čas se nedívat jako na čáru, po které běží náš život někam, kde nás to děsí. Lidská bytost prochází dvěma cestami. Cestou rozvíjení a cestou návratu. Člověk se zprvu snaží zajistit materiálně, dosáhnout postavení. Je otevřen vně, dosahuje zkušeností. V určitém věku pak pociťuje touhu po návratu. Vymaňuje se z materiálních zájmů, touží po vyšších hodnotách, až se zaměří na realizaci vlastní skutečné přirozenosti. Chce poznat pravou Skutečnost, ze které pocházíme. Proto pěstujme jógu v celé její šíři. 

Dneska jsem zašla k řece podívat se na plynutí času. Na vodu, která se také vrací. Oběhne kus světa, aby znovu naplnila koryto Ostravice.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode