Nevhodné užívání potravinových doplňků

06.12.2016 18:27

V poslední době se množí varování před užíváním potravinových doplňků. Jako příklad jsou uváděny výsledky výzkumů, které nepotvrdily účinek podávaných látek při boji s vážnými onemocněními, jako jsou kardiovaskulární nebo nádorové choroby. Právě naopak došlo k více úmrtí u lidí při podávání vitamínu E, Omega-3 mastných kyselin a Betakorenu než u skupiny, která doplňky nebrala.  Viz časopis Meduňka 11/2016.

Kdysi lidé jedli především „přirozenou" stravu, která neprošla žádným zpracováním. Intenzivní chov zvířat, honba za čím dál vyššími hektarovými výnosy a samotné zpracování potravin změnily kvalitativní a kvantitativní rovnováhu živin v potravinách, které lidé na Západě konzumují. Tato změna je zřejmě jednou z příčin, proč v naší kultuře tak bují chronické a degenerativní nemoci. Moderní výzkum naznačuje, že pouhé užívání syntetických vitaminů či minerálů na tom nic nezmění. Výzkumy na celém světě ukazují, že vitaminy ve svém přirozeně vyváženém stavu jsou nezbytné pro lepší vstřebávání, synergickou aktivitu a maximální biologický účinek. A přesto si většina lidí kupuje syntetické vitaminy a minerály, které jejich těla zpravidla nedokážou správně vstřebat. U. S. National Academy of Science, Food and Nutrition Board doporučuje, aby lidé uspokojovali své každodenní nutriční potřeby pestrou stravou a nikoli syntetickými vitaminy a minerály. Vitaminové a minerální doplňky – dokonce ani ty, které obsahují doporučenou denní dávku – nemohou dodat všechny ostatní živiny, které tělo získává z vyvážené stravy.

Důvodem je, že neumíme předpovědět, jak s nimi organismus naloží, co zpracuje a co vyloučí. Vědci už sice vyzkoumali, jak spolu reagují a vzájemně jsou závislé vitamíny a minerály, aby byly zužitkovány. Vitamín A spolu s vitamínem C, E spolu s A, E a selen, že hořčík ovlivňuje železo, mangan, vápník. Jenže procesu zpracování živin se také účastní stovky enzymů. Účastní se růstu a opravy buněk, včetně replikace DNA. Srážení krve, výměna kyslíku a transport oxidu uhličitého – to vše vyžaduje enzymy.

Nutriční doplňky (vitaminové a minerální) nikdy nic nevyléčí. Energie (či síla) jednotlivých látek se nikdy nemůže rovnat síle celého jídla. V přírodě fungují všechny věci společně a přesně jako hodiny. Odejmete-li z jídla živiny a vrátíte do něj pouze určité látky, nepocítíte synergické vlastnosti celku. To má za následek špatné zužitkování potravy. Nutriční doplňky jako vitaminy a minerály mohou vaše energetické úrovně poněkud zvýšit a v některých případech také odstranit symptomy, ale jen po dobu, kdy je užíváte.

Jako příklad může posloužit vápník. Lidé se slabými, lámavými a rýhovanými nehty začnou brát vápníkový doplněk nebo želatinu a nehty se jim zpevní. Avšak jakmile vápník (nebo želatinu) vysadí, vrátí se vše do starých kolejí. Neboť nehty poukazují na stav vašich kostí. Nebyla vyřešena  příčina  problému, kterou je v devíti případech z deseti špatné zužitkování vápníku a nikoli jeho nedostatek. K správnému zužitkování vápníku tělo potřebuje hormony příštítných tělísek. Musíme se zaměřit na problém zužitkování nikoli na přijaté množství. Faktory při zužitkování potravy je energie jídla a správná činnost endokrinních žláz. Také kyselé prostředí organismu má za následek, že se minerály začnou shlukovat a vytvářet „srostlice", které se projeví jako ledvinové kameny, kostní ostruhy apod.

Existuje možnost, že tělo si natolik zvykne, že je mu prvek dodáván uměle, že ztratí schopnost ho z potravy vytvářet. Platí, že látky, které si tělo umí vytvořit samo, není nutné mu dodávat, naopak je to často škodlivé. Výzkumy na celém světě ukazují, že vitaminy jen ve svém přirozeně vyváženém stavu mají biologický účinek. Konzumace syntetických nutričních doplňků může narušit chemickou rovnováhu vašeho těla a negativně ovlivnit zužitkování živin a ionizační faktory, bez čehož není možný správný metabolismus.

S veškerým naším vědeckým důmyslem jsme se ani o píď nepřiblížili k tomu, abychom vyrobili nutriční doplněk, jenž by nahradil potravu. Chemie, fyzika a fyziologie dokazují znovu a znovu, že ovoce, zelenina, ořechy a semena jsou ideální stravou pro člověka. Tyto potraviny podporují a udržují život v každém ohledu. Devětadevadesát procent všech obratlovců tuto potravu vyžaduje a je z ní živo. Proč bychom měli být výjimkou? Strava obsahuje doslova stovky různých látek. Mají neuvěřitelně širokou škálu účinků, které jsou většinou nezbytně nutné pro život a fungování vašich buněk. Je-li vaše strava devitalizovaná, konzumujte biologické nutriční doplňky. To znamená celý plod, rostlinu, bylinu. Biologické nutriční doplňky jsou vyrobeny z ekologických potravin – zpravidla z toho nejlepšího, co příroda nabízí, pokud jde o obsah živin. To znamená, že takto získáte potřebné látky.  Jsou to například: mateří kašička, pšeničné výhonky, vojtěška, zelený ječmen, sibiřský ženšen, kořen smetanky lékařské, mořské a sladkovodní řasy, lékořice, zázvor, lněné semeno, aloe vera, jinan dvoulaločný, lapačo červené a další.

Oproti tomu konzumace syntetických nutričních doplňků může narušit chemickou rovnováhu vašeho těla a negativně ovlivnit zužitkování živin a ionizační faktory, bez čehož není možný správný metabolismus.

Vyňato z knihy Roberta S. Morse: Zázračná detoxikace

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode