Krční páteř

19.02.2016 09:28

Drží nám jeden z životně nejdůležitějších orgánů, chrání část míchy v místech, kde její poranění znemožní lokomoci (chůzi), ale je i velmi charakteristickým rysem estetického vzhledu postavy. O čem, že to hovořím? O krku, šíji a krční páteři. O spojovacím článku mezi trupem a hlavou. A že nám někdy dělá problémy?

Ano, je to totiž velmi citlivá část lidského těla. Citlivá na vlivy zvenčí i zevnitř. Při stresu se svaly na šíji nadbytečně aktivují, jako bychom chtěli schovat hlavu mezi ramena do krunýře nebo máme pocit, že nám něco sedí za krkem. Naopak, když se cítíme dobře, neseme si hlavu vysoko, někdy až v oblacích. Když nás však něco tíží, ramena nás táhnou k zemi, a když je nám dobře, ani nevíme, jak lehce se v prostoru neseme.

Často si uvědomujeme své tělo pouze tehdy, když nám hlásí negativní informace. Kdy naposledy jste si řekli: To mám dnes krásně uvolněnou šíji. Jak lehce se mi drží hlava vzpřímená. Jak zpříma se dívám na svět? Je pravda, že hlava je příliš těžká a krční páteř příliš tenká, aby mohla nést hlavu bez obtíží. Jak tedy optimalizovat funkci krční páteře, celého krku a šíje? Tajemství se skrývá v pohybu. V aktivizaci nebo útlumu jednotlivých svalů krku a šíje. A nejen svalů, ale i kloubů, kostí, šlach, povázek, podkoží a kůže. Pohyb, který je ekonomický, souhra jednotlivých systémů při pohybu i při jeho stabilizaci v klidu.

Právě v umění pohyb cítit a vnímat tkví život v souladu s vlastním tělem. Pro uvolnění svalů a zvýšeného napětí můžeme využívat různé fyzikální procedury, jako jsou masáže, zábaly, teplé obklady. Ty si však nemůžeme dovolit několikrát denně, jako je tomu při cvičení. Jak uvolnit bolestivá a často zatuhlá místa na krku a šíji? Nejlépe cvičením – pohybováním celým tělem, hlavy a krku. Krční páteř, svaly i vazy jsou k pohybu předurčeny. A to k pohybu preciznímu, cílenému, aby naše smysly, mozek a centrální nervový systém mohly dokonale pracovat. Dnes už bohužel nevyužíváme celou škálu možností, jak hlavou, krkem i rameny pohybovat. Nejčastější pohyby hlavou jsou omezeny na velikost monitoru počítače či rozměry pracovního stolu. A co je na tom špatně? Jiné pohyby neděláme, čímž svaly přetěžujeme jednostranně. A na to je jednoduchý lék. Nahraďme chybějící pohyby a uvědomujme si polohu hlavy, krku i ramen během provádění běžných denních činností. Při problémech s krční páteří, ale i preventivně, je dobré se každých 30 minut zastavit, přerušit stávající činnost a nahradit ji činností jinou. Pokud pracujete převážně v sedavém zaměstnání, je dobré vstát, protáhnout se s rukama nad hlavou, zhluboka se nadechnout, pak paže uvolnit, posadit se, zakroužit rameny a procvičit POMALU a plynule všechny pohyby hlavou a pohybem očí je doprovázet. Pozor na záklony hlavy, které by neměly vyvolávat nepříjemné pocity nebo být provázeny závratí. Všechny pohyby hlavou dělejte lehce, jak to jen s využitím minimální síly jde.

Zvýšené napětí a bolestivost šíje mohou být vyvolány také nadměrným stresem z duševní činnosti. I zde se vyplatí přerušit práci, zavřít si oči, pak je otevřít a rozostřeným zrakem se podívat skrz okno do krajiny či na nějaký příjemný obraz. Pokud necítíte uvolnění krku a šíje v sedu, položte se klidně na zem a pohyby hlavou provádějte v této poloze. Tak je můžete všechny vykonávat s maximální lehkostí. Cvičení jógového typu má pohyby hlavou a krkem integrované v průběhu celé lekce, ale i přesto je dobré na závěr krk uvolnit. Pohyby, které bychom měli hlavou provádět, jsou předklony, záklony (opatrně), úklony, otáčení, šikmé předklony, kroužení do půlkruhu či celé kruhy. Také dbejme na vzpřímené držení hlavy s pocitem tahu v podélné ose páteře směrem vzhůru, ale ne strnule. Všechny pohyby i držení zkuste dělat s maximální lehkostí.

Podle časopisu Jóga dnes

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode