Jógový pohyb

06.11.2018 19:49

Pohyb je jedním z pilířů zdraví. Dalšími jsou výživa, duševní pohoda a odpočinek. Pokud chápeme jógu jako způsob, jak se stát lepším člověkem, jak nalézt a rozvinout náš potenciál, umíme si představit, že tělesné cvičení může být tím prostředkem. Pohyb byl nakonec nejčastějším důvodem, proč jsme začali navštěvovat kurzy jógy.  Kromě pohybu kultivujeme tělo a mysl tím, že je dobře živíme, čistíme, učíme se dýchat, relaxovat. Jógovým pohybem se tělo stává pevné, pružné a uvolněné. Tím kultivujeme i mysl, která se spolu s tělem stává pevná, pružná, uvolněná. Pevná mysl nemění názory každou chvíli, podle momentálního rozpoložení. Pružná mysl umí zareagovat na vzniklé situace, změny. Uvolněná mysl nepodléhá snadno stresu, umí si odpočinout. Pohyb nám umožní rozpustit napětí do svalů a tím ho z těla a hlavy odstranit.

V našich lekcích praktikujeme všechny typy cvičení – posilujeme pro pevné svaly, protahováním získáváme  pružnost a také se učíme uvolnit. Všimli jste si, že při setrvání v ásaně nastávají všechny tyto typy pohybu? Část svalů je v tenzi – posiluje se, část svalů se protahuje a ty které nejsou pro vytvoření pozice potřebné, se snažíme uvolnit. Pohyb má ještě jednu funkci, a to dostat tělo do kondice, aby vydrželo vyšší tělesnou zátěž. Hatha jóga není stylem kondiční jógy, a proto je dobré kondici zvyšovat přidáním dalších pohybových aktivit jako je rychlá chůze, běh, horská turistika, plavání, míčové hry apod. tak, abychom po dobu alespoň 20 min. udrželi tělo ve vyšší tepové frekvenci, ve stavu, kdy jsme zadýcháni, ale ještě jsme schopni mluvit. V našich lekcích cvičíme i dynamičtější sekvence, abychom si svou kondici prověřili.

Důležité je při cvičení věnovat pozornost svému tělu, vnímat signály, které nám tělo posílá pomocí pocitů. Kdybychom na tělo tlačili, tak se nám rozbije (poraní), když ho posloucháme, tak se naopak hojí.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode