Jak přistupovat ke cvičení

13.09.2017 14:38

Nejdůležitější je, aby vás cvičení bavilo. Buďte uvolnění a zároveň soustředění. Jak na to? Provádějte pohyby, zaujímejte pozice, dýchejte podle pokynů. Bez obav, že něco nezvládáte. Cvičte pro sebe, soustřeďte se na to, co děláte, jak to děláte a co cítíte.

Kvalitní cvičení je takové, které vám prospěje. Nezáleží, jak daleko natáhnete ruku, jak vysoko zvednete nohu, hluboce se předkloníte, ale jak to bylo pro vás prospěšné. Tedy cvičte jen po hranici bolestivosti, případně některé cviky dočasně vynechejte, než se budete moci pomocí jiných cviků k nim vrátit. S nikým se neporovnávejte, nesoutěžte, ani sami se sebou. 

Veškeré vzdělávací činnosti, které provádíte mimo jógu, vás vede k tomu, abyste získávali vědomosti pomocí svého těla, nikoli však vědomosti přímo z těla. Jinými slovy – jsou to poznatky o okolním světě získané prostřednictvím pěti smyslových orgánů.

V józe nakládejte se svým tělem jako s předmětem poznání a snažte se získat poznatky o něm a z něj, aniž byste se zabývali čímkoli vnějším. Tyto poznatkové informace se pokoušejte získat ze svého těla, aniž byste používali svých pěti smyslů. Je to způsob vnímání nazývaný jógové poznávání.

Sami sebe začínáme pociťovat a prožívat, když se objeví napětí a nemoci. Prožíváme své  v narušeném stavu. Protože je nám to ale nepříjemné, snažíme se většinou od svého  někam uniknout. Cílem jógové praxe je tedy:

  1. naučit se neunikat před sebou a setrvávat ve spojení se svým 
  2. napravit porušení rovnováhy na úrovni svého 

Tento vyrovnaný stav se v jógovém jazyce nazývá samádhí. Samádhí je cílem praktikování jógy.

Podle Dr. Mukund  V. Bholeho

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode