Existuje návod, jak vyzrát na stáří?

21.03.2012 10:34

V poslední době se v mé poště sešlo několik mailů, jejichž společným tématem bylo stárnutí a návody, jak se dožít ve svěžesti dlouhého věku.

 

Pokud jste ještě neviděli rozhovor s 92 letou učitelkou jógy, můžete si ho poslechnout a podívat se na asány, které předvádí na adrese

www.2012rok.sk/wp/joga-tai-chi-qi-gong/4823-92-rocna-ucitelka-jogy-video-sk-titulky .

Může to být pro nás pobídka a důkaz, že neustálá práce na sobě přináší výsledky. Důkaz o tom, že lze v pokročilém věku žít s vitálním tělem a myslí. Pokud se vám slovenské titulky neobjeví automaticky, zmáčkněte tlačítko CC.

 

Dále mi byla nabídnuta kniha Jak se dožít 120 let podle systému Paula Bragga. Autor sám zemřel nešťastnou náhodou ve věku 95 let, když surfoval na floridském pobřeží. Návod by se dal shrnout do následující kapitol

- radost ze života

- zdravá páteř

- očistné hladovění

- racionální výživa

- jak účinně bojovat proti stresu

Kniha má 200 stran a na požádání vám ji mohu poslat mailem jako soubor pdf.

 

Na internetu jsou nabízeny testy, které spočítají délku vašeho života. Nemohou být objektivní a už vůbec ne přesné. Naštěstí. Ale ty kvalitnější vypovídají, co délku života ovlivňuje. Mě se líbí následující kalkulátor věku:

www.clovekonline.cz/kalkulator-veku/ 

Autora kalkulátoru například zajímá vaše postava (váha), krevní tlak, hodnota cholesterolu, zda kouříte, onemocnění krevního oběhu v rodině, věk rodičů, jestli chodíte na preventivní prohlídky, stav srdce, plic, trávicího ústrojí, zda máte cukrovku, užíváte léky, jak se stravujete (kolik tuku, vlákniny, pravidelnost v jídle), pocit štěstí, úzkosti, deprese, zda máte dobré přátele.

 

Takže můžeme shrnout. Zásady zdraví a dlouhého života závisí na několika hlavních principech. Těmi jsou vhodná strava, radost ze života, přiměřený pohyb a dýchání, odpočinek a spánek. To jsou známé skutečnosti, ale jak je převést do praxe? Hledejme, zkoušejme, přemýšlejme a hrejme si. Také o tom je jóga.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode