Denní cyklus podle orgánových hodin

06.06.2012 12:05

My lidé jsme součástí přírody a děje vnějšího světa se současně odrážejí i uvnitř našeho organismu. V našem organismu jsou zakódovány biologické rytmy, které se opakují každý den, měsíc, rok. Den, jeho průběh podléhá energetickým zákonitostem, které Číňané vyjádřili v tzv. orgánových hodinách. Je to vyjádření skutečnosti, že člověk žije opravdu z hodiny na  hodinu. Představují maxima a minima energie v určitém meridiánu v průběhu 24 hodinového cyklu. Každou hodinu se postupně stav organismu mění a děje se tak s pravidelností řízenou centrálními biologickými hodinami. Kromě nich existuje i mnoho místních "budíčku", které řídí činnost plic, srdce, ledvin, jater i ostatních orgánů.

Čínská medicína rozlišuje 6 párů orgánů, vždy tvořený jedním jinovým (plným) a jedním jangovým (dutým) orgánem. Ke každé dvouhodině se přiřazuje jeden orgán. V průběhu denního cyklu má orgán nejvyšší aktivitu právě ve své hodině. O 12 hodin dříve či později má tento orgán aktivitu nejnižší. Toto se nazývá v čínské medicíně pravidlo poledne - půlnoc.
Pro lepší pochopení si uvedeme příklad. V době mezi 1-3 hodinou mají nejvyšší aktivitu játra, o 12 hodin později, tedy od 13-15 hodin, mají játra aktivitu nejnižší.

Celý cyklus 24 hodin je rozdělen po 2 hodinách na 12 částí.

Nejvhodnější způsob léčby pomocí orgánových hodin je působení na určitý orgán v době jeho maxima.

Každý orgán má jak jsme již řekli svou dobu maximální činnosti a za dvanáct hodin nato dobu minimální činnosti. Rytmické kolísání činnosti jednotlivých orgánů se projevuje v průběhu dne v hodnotách tělesné teploty, v dechu, v elektrolytickém a enzymatickém hospodářství, v tepu, v koncentraci hormonů, v tvorbě krvinek či hladině červeného krevního barviva, nepochybně i v kolísání fyzické a psychické výkonnosti. Prakticky každý fyziologický děj vykazuje periodické kolísání. Od vylučování žluče až po elektrickou aktivitu mozku.

Není tedy jedno, kdy děláme psychologické testy či kdy snídáme. Tušíme, že lidstvo ve starověku žilo ve větší intuici a cítění. Rytmus dne byl pro člověka daleko důležitější, než ho chápeme dnes my. Hodiny našeho organismu nám mohou objasnit mnohé. Třeba to, proč orientální lékař nesměl být líný. Na první pohled je zřejmé, že časy optimálního chodu našich orgánů se pramálo shodují s pracovní dobou lékařského zařízení. Je třeba zasahovat v době, kdy je orgán energeticky plný či prázdný.

Příčinou nemocí může být, když biorytmy dle orgánových hodin porušíme, případně se snažíme své tělo obelhat užíváním stimulujících prostředků v čase, kdy bychom měli spát a podobně.

Síly biorytmu si můžete nejlépe všimnout v průběhu nějaké nemoci. Při každé totiž dochází během dne ke kolísání příznaku. Jistě je mnoho statistik o tom, jak na pohotovost docházejí žlučníkáři s pravidelností v časných ranních hodinách, a v zápětí za nimi docházejí astmatici.

Podíváte-li se na orgánové hodiny, zjistíte, že určité zdravotní potíže zcela kopírují orgánové hodiny. Ano, např. žlučníkové záchvaty jsou nejčastější v noci, srdeční záchvaty pak kolem poledne.

V čase zimním se řídíme dle časů uvedených níže. Pro letní čas přičteme vždy o jednu hodinu více, protože naše tělo se umělým posunem hodin neřídí.

23.-1. Hodina 

Začíná pracovat žlučník. Je to období jeho největší činnosti a u lidí se žlučníkovými potížemi bývá v tuto dobu narušován spánek, dochází ke zhoršení a k nočnímu buzení.

1.-3.hodina   

Aktivují se játra, začínají pracovat naplno. V této době nastává útlum (nejnižší okysličení mozku),  je potřebná zvýšená pozornost při činnostech vyžadujících zvýšenou opatrnost, proto je třeba dávat pozor, např. při cestování. V tuto dobu se rovněž budí žlučníkáři, protože játra a žlučník jsou párové orgány. Nedoporučuje se pít alkohol, ani káva, kouřit. Nedoporučuje se konzumace těžkých a mastných jídel nebo pití alkoholu.

3.-5. hodina  

V činnosti jsou plíce, jejich činnost je na vrcholu, proto se obvykle v tuto dobu budí kuřáci, astmatici, nemocní na průdušky, rýmu a se záněty cest dýchacích. Zvýšená je psychická a emocionální zátěž. V této době také člověk pociťuje největší strach a úzkost. Každá maličkost nabývá obrovského významu.


5.-7. hodina   

V největší činnosti je tlusté střevo. Je dobré si navyknout v tuto dobu na vyprazdňování. Vyhnout se stresu a spěchu. Probouzení je potřebné postupně, neboť nemocní lidé se právě cítí v tuto dobu velmi špatně. Je nutné se dost napít vlažného čaje, vody a jíst lehkou snídani.

7.-9. hodina     

Dostává se ve své činnosti do hlavní aktivity žaludek. Žaludek potřebuje smíchat žaludeční šťávy se šťávami ze dvanáctníku a slinivky s lehkým obsahem, aby se dobře propláchlo tenké střevo a mohlo později dobře zpracovat přijatou potravu. Velmi důležité je v tuto dobu konzumovat ovoce, vitamíny.  Tělo potřebuje být v teple, není vhodná studená sprcha nebo koupel vůbec. Nepijeme studené.

9.-11. hodina       

V tuto dobu je na vrcholu činnosti slinivka břišní a slezina. V této době nepožívat alkohol! Je dobré ovoce, med. Je to jediná doba, kdy je tělo schopné strávit sladkosti a nejdou přitom "na tloušťku". Vyhýbat bychom se měli přílišné fyzické činnosti, ale za to můžeme podávat vysoké duševní výkony. Na alkohol toto není vhodná doba. Kolem 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol.

11.-13. Hodina 

Je to doba aktivní činnosti srdce a není proto dobré ho zatěžovat velkým množstvím potravy a kávou ani alkoholem. Krevní tlak je na svém maximu. Nastává mírný fyzický i duševní útlum. Pozor na úrazy, pozor při řízení auta! Doba je vhodná na relaxační procházku přírodou či na krátký spánek.

13.-15. Hodina 

K nejvyšší činnosti se dostává tenké střevo. Je to nejlepší doba na oběd. Kdo lehce snídal mezi 7. a 9. hodinou, tomu nebude po obědě těžko.V této době se snižuje citlivost zubů (vhodná doba na dentistický zákrok). Začíná se zvyšovat fyzická aktivita.


15.-17. Hodina  

Nejvíce pracuje močový měchýř. Pít bylinné čaje, lze si dát i kávu, ale pozor, 1 díl kávy vyrovnat třemi díly vody! Trávící systém je schopen přijmout vydatné jídlo, tělesná aktivita stoupá a dosahuje druhého výkonnostního vrcholu. Nejlepší doba na sport. Kolem 17. hodiny si ještě dát lehkou svačinu, a kdo chce zhubnout, už nebude potom jíst .


17.-19. hodina   

V činnosti jsou ledviny. Velmi potřebné je vyloučit vše, co jim škodí, tuky, cukr, sůl, limonády, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stresy. Vydatně pít. Pánové, kteří mají touto dobou ve zvyku chodit na pivo, by měli chodit už v 15.-17. hod. Pít jen pramenitou vodu,bylinné čaje, jíst zeleninu, tmavé pečivo. Kolem19. hod je vhodný čas k užívání všech druhů biokalcia a Kordycepsu.

 
19.-21. hodina       

Do činnosti se dostává obal srdce a krev. Touto dobou člověk dobře vnímá a učí se. Je to čas pro poslech hudby,divadelních her,návštěv koncertů, divadla. V této době je nejúčinnější působení antibiotik a lze provádět natírání bolestivých míst.


21.-23. hodina     

Doba činnosti „tří ohřívačů“. Je to doba, kdy se tělo se připravuje na spánek, chce klid, proto bychom neměli dělat nic pro jeho aktivaci. Nejíst, nekouřit, nepít alkohol. Je v aktivitě tzv. trojitý ohřívač, což jsou 3 energetická centra napojená na vesmír. První je 3 prsty pod krční jamkou, druhé je 3 prsty nad pupkem a třetí 3 prsty pod pupkem. Řídí se zákonem "život má přednost" a pokud užíváme doplňky stravy, tělo si je v tuto dobu dá tam, kde je nejvíc potřebuje. Je to univerzální doba pro užívání přírodních produktů. Před spaním se uklidnit, zapálit svíčky, dělat jen příjemmné věci, v létě posedět pod hvězdama. Druhý den se probudíme odpočatí.

převzato z saksa.posterous.com/organove-hodiny-z-pohledu-tradicni-cinske-med

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode