Zdravý spánek

27.03.2013 13:28

Ložnice jsou místa, kde trávíme zpravidla alespoň osm hodin denně, a proto je velmi důležité pečovat o tento prostor zcela vědomě, abychom zde mohli spát zdravě. Zdravý spánek je nezbytný pro udržení tělesného a duševního zdraví i tělesné výkonnosti. Poruchy spánku narušují správné funkce imunitního systému a pochody hormonálních regulací.

Je důležité spát v naprosté tmě, protože pouze tak se vytváří hormon melatonin. Tvoří ho malá žláza v mozku o velikosti rýžového zrnka – šišinka. Melatonin je důležitý pro navození spánku, a proto je nabízen mnoha farmaceutickými firmami i jako potravinový doplněk. Odhaduje se, že v USA melatonin pravidelně užívá více než 20 milionů Američanů. V ČR je dostupný pouze na lékařský předpis (Circadin) a je doporučován pacientům nad 55 let. Ve Slovenské republice je volně prodejný jako potravinový doplněk. Avšak nejlepším způsobem je úprava vlastní produkce melatoninu tím, že budeme dodržovat pravidelnou dobu spánku a v ložnicích nebudou žádná světla. Melatonin je také nejsilněji působící antioxidační látka, takže odstraňuje z našeho těla nadbytečné volné kyslíkové radikály. Mnoho studií dokumentuje, že má významnou úlohu v prevenci vzniku zhoubných nádorů. Spánek ve tmě v dobře vyvětrané a uklizené ložnici je levný a velmi účinný způsob udržení zdraví a vitality.

Léčení poruch spánku patří odborníkům, avšak sami můžeme učinit opatření, která nám pomohou zdravý spánek udržet nebo obnovit. Důležitý je i výběr matrací. Kromě nevhodných kovových pružin obsahují mnohé matrace zpomalovače hoření.  Výběr zdravotně nezávadných matrací je tak značně náročnou záležitostí, ale matrace z přírodních materiálů, bez pružin, bez polybromovaných difenyléterů (PBDE) i bez různých konzervačních látek jsou na trhu dostupné. 

z knihy prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc - Doba jedová 2

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode