Zdravé a škodlivé sladkosti

12.12.2012 14:00

S nadcházejícími vánočními svátky bude převažovat sladká chuť zejména při pečení a pojídání cukroví. Zda je cukr skutečně "bílý jed" a jaký je jeho význam ve výživě je výborně popsáno v kapitole Zdravé a škodlivé sladkosti v knize prof. Anny Strunecké Doba jedová 2. Zatím se mi nepodařilo knihu stáhnout z internetu, ke stažení je první díl  Doba jedová na této adrese:  www.esoubory.cz/search/doba-jedova-2.html

A tak vám zde předkládám alespoň závěry z kapitoly věnované cukru.

Všem čtenářům Doby jedové 2 si autoři dovolují doporučit, aby se produktům s aspartamem (umělé sladidlo) důsledně vyhýbali, a to i přes ujišťování o jeho bezpečenosti významnými institucemi a jejich zaměstnanci, kteří k tomu nemají odpovídající vzdělání. Rozhodně se vám to vyplatí.

Pokud budeme udržovat spotřebu cukru v bezpečném a doporučeném množství, nemusíme mít obavy, že poškozujeme stoje zdraví. Naopak, nevytváříme situaci jako za hladovění nebo při cukrovce, kdy se ve tkáních tvoří škodlivé ketokyseliny a aceton a dochází k okyselení krve. Je třeba zvýšené opatrnosti vůči spotřebě uměle vytvořené fruktózy, zejména ve slazených nápojích. Měli bychom také omezovat spotřebu 100% džusů a dbát na dostatečný příjem čisté vody. Pokud máme potřebu osladit si například cereálie při snídani, měli bychom volit raději přidání kousku čerstvého ovoce. Omezení při výběru platí jak pro cukr, tak pro třtinový cukr, hnědý přírodní cukr, glukózu, detrózu, fruktózu, ovocné 100% koncentráty, melasy a sirupy.

Jakmile si člověk zvykne dávat přednost před pečivem, bonbony a sušenkami ovoci, zelenině nebo mléčným produktům, zjistí náhle, že jsou nejenom příznivé pro zdraví, ale že dokonce lépe chutnají. Sladká chuť patří k životu, avšak při naší touze po sladké chuti je třeba si uvědomit, že se často jedná o návyk. Zdrojem cukrů je i zelenina, a pokud ji pečlivě a dlouho žvýkáme, pak v ústech přítomný enzym amyláza způsobí, že sousto zesládne Zcela nepochybně se pak zdravým zdrojem cukrů, které potřebujeme pro náš mozek i pro všechny buňky našeho těla, stávají různé listové saláty, špenát, brokolice či mrkev. Člověk se snadno naučí pít čaj i kávu bez cukru, třeba s přídavkem kardamomu nebo skořice. Jediným dosud uznávaným způsobem, jak prodloužit dobu života, je omezení příjmu potravy. Pij do polopita, jez do polosyta a budeš dlouho živ. I s touto moudrostí bychom mohli kráčet na své cestě ke zdraví.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode