Jak se vyznat v tucích

03.05.2012 12:47

Zjednodušené rozdělení:

Tuky ztužené nebo transferové anebo hydrogenované

Škodí i v minimálním množství. Ztužením se molekulová stavba oleje změní natolik, že naše tělo tento tuk nedokáže rozložit a pro sebe využít, dokonce ho již ani nevyloučí. Kam se potom takový tuk dostává? Krevním řečištěm je zanesen až do cév, kde se uloží na jejich stěnách. Po několikaleté konzumaci máme zanesené, sklerotické cévy. Nachází se v potravinářských výrobcích jako je sladké pečivo, sušenky, oplatky, slané pečivo. Čtěte složení výrobku na obalu! Někteří výrobci margarínů už při výrobě nepoužívají klasickou hydrogenaci, která vytvářela škodlivé trans-mastné kyseliny (Flora, Hera, Perla), ale stále obsahují emulgátory a konzervanty a z větší části vodu.

Saturované (nasycené) tuky

Pevné při pokojové teplotě (sádlo, máslo), kokosový olej 90 %, palmový 50 %. V malém množství neškodí, tělo je spálí, při větším množství přispívá k cévním onemocněním, Alzheimerově chorobě a rakovině.

Nesaturované tuky

- mononesaturované - olivový olej, avokádo

- polynesaturované mastné kyseliny:

   - OMEGA3 - makrela, losos, sardinky, tuňák, sleď, pstruh, za studena lisované (panenské) oleje lněný, konopný, dýňový, řepkový, vlašské ořechy, mandle,       semena chia, lněná, konopná, dýňová

   -  OMEGA6 slunečnicový, kukuřičný, sojový olej

Při tepelné úpravě užíváme řepkový olej nebo rafinovaný olivový olej, taky živočišné tuky v nepatrném množství neškodí. Panenské oleje patří do studené kuchyně nebo na ochucení teplého hotového pokrmu. Vyjímkou je panenský olivový olej, ten lze použít pro kratší vaření, dušení nebo restování do teploty 160-190°C. Od oka to poznáme tak, že při vyšší teplotě se začne z hrnce kouřit.

Vynikající jsou OMEGA3 mastné kyseliny. Těch se nám nedostává na úkor OMEGA6 mastných kyselin, které spolu s palmovým olejem jsou součástí produktů potravinového průmyslu.

Zeleným dávejte zelenou!

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode