Chřipka - jak se jí vyhnout a jak ji léčit

13.11.2013 12:34

Minulý rok ve stejnou dobu jsme si zopakovali, jak se vyhnout chřipce. Víme, že před chřipkou se chráníme posilováním imunity a to s předstihem. A jak se imunita posiluje?

  1. Pravidelným otužováním
  2. Dobrým psychickým stavem
  3. Zdravou stravou

Viz článek www.jitka-joga.cz/news/imunita-chripka-ockovani1/

Dnes si řekneme, jak se chovat, když už chřipku dostaneme. Nejprve musíme rozlišit, zda se jedná o běžné virové onemocnění nebo chřipku. Při postižení respiračními viry se většinou objeví příznaky lokální (rýma, bolest v hrdle, kašel, bolest za hrudní kostí) to znamená postižení dýchacích cest. Celkové příznaky (horečka, třesavka a zimnice, únava a nevolnost, bolesti hlavy, očí, kloubů, svalů někdy světloplachost) se objevují jen v mírné formě.

Příznaky a projevy chřipky

Onemocnění začíná náhle z plného zdraví horečkou 38° – 40°C doprovázenou zimnicemi, mrazením, bolestmi ve svalech a kloubech a velkou únavou. Tento stav přichází často tak náhle, že nemocný si je schopen vzpomenout i na hodinu, kdy přesně obtíže začaly. Příznaky mohou být obohaceny o bolesti hlavy, bolesti za očima, zažívacími potížemi a dráždivým kašlem, který je poměrně běžný a charakteristický, zprvu suchý, později se může přidat vykašlávání hlenu.

Pozor, k obvyklému obrazu chřipky nepatří rýma a bolesti v krku (angína), nicméně i tyto stavy se mohou u nemocného objevit, většinou tak až třetí den od začátku onemocnění (to souvisí s celkovým oslabením organismu, nikoli však přímo s virem chřipky).

U některých nemocných se může vyskytnout nechutenství, zvracení, průjem či zácpa. Onemocnění obvykle trvá 5 – 7 dní, poté ustupuje, i když únava může přetrvávat ještě několik dnů až týdnů.

Léčba

Chřipku je nutné „vyležet“. Nemá smysl se s chorobou přetahovat, ignorovat ji a dělat si z ní velkou hlavu. Smiřte se s tím, že vás na pár dní vyřadí z provozu, a lehněte si. Čím dřív to totiž uděláte, tím dřív se vrátíte do procesu. Není dobře úplně horečku srážet pomocí chemických léků. Horečka je imunitní odpověď organismu na infekce. Oznamuje nám, že imunita dobře funguje. Největší chybu uděláte, když si na noční stolek vyskládáte všechny možné pastilky na bolest v krku, jedny kapky na utlumení kašle, další na vykašlávání, pak něco na bolest hlavy a kloubů, snížení horečky... Tím vším si akorát zatěžujete žaludek, navíc spousta jednotlivých léků na tlumení projevů viróz a chřipek se nemá míchat dohromady.

Chybou je srážení horečky za každou cenu. Naměřit si 37,5 °C a hned spolknout paralen je chyba. Teplota je reakcí těla na infekci, jde o přirozený způsob obrany organismu. Je důležité mít ji pod kontrolou – někde kolem osmatřiceti. Když ji uměle nesrážím, protilátky v těle se utvoří dříve a doba stonání se zkrátí.

Očkování

Stále častěji se dočítám o tom, že ten který lékař nedoporučuje očkování proti chřipce. Nazývají vakcíny obchodním zbožím. Žádná studie jednoznačně nedokládá, že očkování proti chřipce má takový pozitivní vliv, aby se vyvážila jeho rizika. Nikdo neví, jak se negativní účinky u konkrétního jedince projeví. Není ani prokázáno, že očkování snižuje celkovou úmrtnost a celkovou nemocnost.  Některé jedince očkování může skutečně chránit, ale pouze jen proti tomu kmeni viru, ze kterého byla vakcína vyrobena.

Když ale přesto máte z chřipky strach a chcete se očkovat, udělejte to. Trápení vyvolané obavou z chřipky organismus také oslabuje.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode