Bolesti v zádech

13.06.2013 11:59

je jedno z nejrozšířenějších onemocnění na Západě. Mezi cvičenci jógy je paradoxně velmi rozšířeno, protože bolest zad je velmi častým důvodem, proč se lidé rozhodnou chodit na lekce jógy. Bolestmi zad trpí i dlouholetí adepti jógy a cvičitelé jógy, včetně mě. Je to dáno sedavým způsobem života a jednostranným zatížením naší tělesné schrány.

V přihláškách, které jste vyplňovali, uvádíte i závažná onemocnění jako je výhřez ploténky i prodělané operace zad. Uvědomuji si zodpovědnost, která na mě leží. Jak vašemu stavu pomoci ke zlepšení a jak vám neublížit. Stává se, že se situace při cvičení nezlepší, ale zhorší a adepti jógu opouštějí nebo alespoň některé pozice. Důvodem může  být i špatné provádění pozic.

I když příčiny bolestí jsou různé, musíte znát všeobecně platné zásady při cvičení.

  1. Nikdy neprotahovat ztuhlé svaly silou platí v józe vždy. Při bolestech v zádech je to příkaz, násilně protahované ztuhlé svaly se poškozují. Neplést si zkrácené a ztuhlé svaly, i proto se učíme vnímat reakce a pocity našeho těla.
  2. Když trpíte bolestmi v zádech trvale nebo příležitostně, nemusíte přestat cvičit. Vyhněte se však trvale nebo dočasně každému cvičení vyvolávající výrazné zesílení bolesti. Když se bolest nemění nebo slábne, pokračujte.

Dobrý způsob, jak postupovat při cvičení když bolí záda, je provádět nejprve záklonové pozice pro uvolnění zad, a pak protáhnout předklonovými pozicemi. Když se situace zhoršuje nebo vyvolává ústřel, musíte cvičení přerušit, někdy stačí vynechat jednu dvě pozice, pokud ostatní pohyby nezhoršují bolesti, můžete cvičit dál. Při akutních bolestech přerušte cvičení a pokračujte až po odeznění.

Každý adept jógy by měl mít svou vlastní sestavu pro denní cvičení. Složení sestavy odpovídá jeho potřebám, a vytvořil si ji podle vlastních pocitů, které mu cvičení přináší. Inspirací vám mohou být naše společná cvičení  a nebo knihy zkušených učitelů jógy. Například Milan Polášek, Dr. Gítánanda, André van Lysebeth.  V poslední lekci jsme si vyzkoušeli sestavu proti zmírnění bolesti zad. Skládala se z pohybů typu Tygří dech, narovnávacích pozic bez přirozeného prohnutí páteře typu Hůl, záklonových a předklonových pozic.

Podle knihy Lekce jógy od André van Lysebetha

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode